Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, στη διάρκεια επεισοδίων βίας που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 16ης Απριλίου, σύμφωνα με μία νιγηριανή μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Ο τελευταίος απολογισμός είναι στους 516 θανάτους, έπειτα από τις πληροφορίες που ελήφθησαν από το Κογκρέσο Πολιτικών Δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέχου Σάνι, υπεύθυνος της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο κρατίδιο Καντούνα (βόρεια), μια από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν ταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κογκρέσο Πολιτικών Δικαιωμάτων, που στηρίζεται σε αριθμούς που συγκέντρωσαν στο πεδίο οι ομάδες του, είχε προηγουμένως κάνει λόγο για σχεδόν 250 θανάτους.

Οι νιγηριανές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν έναν απολογισμό, επισήμως για να μην επιδεινώσουν τις διακοινοτικές εντάσεις.

«Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από τους 516 που καταγράφηκαν, εξακολουθούμε πάντα να συγκεντρώνουμε στοιχεία»|, πρόσθεσε ο Σάνι, σύμφωνα με τον οποίο οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα συνέβησαν κυρίως στο νότιο τμήμα του Καντούνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι πληροφορίες που επέτρεψαν να συγκροτηθεί ένας νέος απολογισμός προέρχονται κυρίως από τις πόλεις Ζόνκουα, Ζανγκόν-Κατάφ και Καφαντσάν, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί.

Οι ταραχές ξέσπασαν έπειτα από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, ενός χριστιανού από το νότο. Ο Τζόναθαν αντιμετώπισε 19 υποψηφίους, ο κυριότερος των οποίων ήταν ο πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας, ο στρατηγός Μουχαμάντου Μπουχάρι, μουσουλμάνος από το βορρά, που αμφισβητεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το νιγηριανό Ερυθρό Σταυρό, η βία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 74.000 ανθρώπων, από τους οποίους πολλοί κατέφυγαν σε στρατώνες και αστυνομικά τμήματα.

Από την Πέμπτη, στην περιοχή επικρατεί ηρεμία λόγω της ανάπτυξης του στρατού και της κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο πολλοί χριστιανοί γιόρτασαν σήμερα το Πάσχα με περίσκεψη, ορισμένοι αποδεχόμενοι να περάσουν από ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων κατά την είσοδό τους στις εκκλησίες ή παρακολουθώντας τη λειτουργία στα στρατόπεδα ή τα αστυνομικά τμήματα του βορρά.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να εμποδίσουν ένα νέο ξέσπασμα βίας έπειτα από τις εκλογές κυβερνητών και συνελεύσεων που προβλέπονται για την ερχόμενη Τρίτη στα δύο τρίτα των 36 κρατιδίων.

Αυτές οι εκλογές, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, μετατέθηκαν κατά δύο ημέρες -στις 28 Απριλίου- σε δύο κρατίδια του βορρά, το Καντούνα και το Μπαούτσι, εξαιτίας των μετεκλογικών βιαιοτήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης