Γουατεμάλα: Εκδόθηκε από τις ΗΠΑ ο πρ. πρόεδρος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013, 23:37
Γουατεμάλα: Εκδόθηκε από τις ΗΠΑ ο πρ. πρόεδρος
Ο πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλφόνσο Πορτίγιο (2000-2004) εκδόθηκε την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίων κονδυλίων, μέρος των οποίων είχε μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

«Στο επανιδείν, λαέ της Γουατεμάλας», είπε ο πρώην πρόεδρος, λίγο προτού επιβιβασθεί σε αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γουατεμάλας με τη συνοδεία Αμερικανών πρακτόρων. Ο Πορτίγιο είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης Λατινοαμερικανικής χώρας που εκδίδεται στις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2010 η αμερικανική δικαιοσύνη είχε απαγγείλει κατά του ηλικίας 61 ετών πολιτικού κατηγορίες για διασπάθιση 70 εκατ. δολαρίων δημοσίου χρήματος, που μέρος του είχε μεταφερθεί σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τον Νοέμβριο του 2011, ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ (2008-12) είχε εγκρίνει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όμως οι συνήγοροι του Πορτίγιο είχαν καταθέσει πλήθος προσφυγών στη δικαιοσύνη της χώρας κατά της απόφασης αυτής.

Ο πρώην πρόεδρος, που αποκαλείτο χαϊδευτικά «πόλιο ρόνκο» (βραχνοκόκκορας) εξαιτίας της περίεργης φωνής του είχε διαφύγει το 2005 στο Μεξικό, από το οποίο είχε εκδοθεί στη Γουατεμάλα το 2008. Το 2010, είχε φυλακιστεί διότι είχε επιχειρήσει να διαφύγει προς το Μπελίζε, την επαύριο της έκδοσης της απόφασης από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013, 23:43