Στη Γερμανία εκδόθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ ο Τζον Ντέμιανουκ, που κατηγορείται για την εξόντωση 29.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Σόριμπορ και Τρεμπλίνκα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ντέμιανουκ απογειώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο του Κλίβελαντ και αναμένεται να φτάσει το πρωί στο Μόναχο. Στο αεροδρόμιο, τον καταζητούμενο θα περιμένει ένας δικαστής για να του κοινοποιήσει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του στις 11 Μαρτίου από την εισαγγελία του Μονάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγνωστο παραμένει ακόμη το αν ο 89χρονος Ντέμιανουκ μεταφερθεί στη φυλακή ή σε νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με την οικογένειά του και το δικηγόρο του, πάσχει από μια μορφή λευχαιμίας.

Η γερμανική δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι ο Τζον Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόριμπορ (σήμερα στην Πολωνία), από τις 27 Μαρτίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1943, και ότι “βοήθησε στην εξόντωση τουλάχιστον 29.000 Εβραίων”.

Ο Τζον (Ιβάν) Ντέμιανουκ ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί την άνοιξη του 1942. Κατόπιν εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στα στρατόπεδα του Σόριμπορ, του Μαϊντάνεκ και του Φλόσενμπουργκ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί για τους Ναζί και ότι οι επιζώντες των στρατοπέδων τον έχουν μπερδέψει με άλλους δεσμοφύλακες -κυρίως με τον αποκαλούμενο “Ιβάν τον Τρομερό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης