Ομαλά και χωρίς επεισόδια διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και δημοτικών αρχόντων στην ΠΓΔΜ.

Την ικανοποίηση του για τον τρόπο διεξαγωγής των σημερινών εκλογών εξέφρασε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ και ο πρέσβης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εκλογές επέβλεψαν 524 ξένοι παρατηρητές, εκ των οποίων οι 297 ήταν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν να κλείσουν οι κάλπες, ανερχόταν στο 48,73% σε σύνολο 1.792.082 ψηφοφόρων.

Τα μόνα σοβαρά προβλήματα προέκυψαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν 134 εκλογικά τμήματα, σε ορεινές περιοχές της χώρας, από το σύνολο των 2976 εκλογικών τμημάτων. Η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά αυτά τμήματα που δεν άνοιξαν, θα επαναληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά υποψήφιοι – τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί – διεκδίκησαν το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, κανείς από τους υποψηφίους δεν επρόκειτο να συγκεντρώσει σήμερα ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, όπως απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο. Κατ΄επέκταση, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης, δύο εβδομάδες μετά (στις 5 Απριλίου), στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, σήμερα.

 Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, διεξήχθησαν και οι δημοτικές εκλογές στους 85 δήμους της χώρας.

(πρώτη καταχώρηση 22 Μαρτίου 2008, 21:40)

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές και δημοτικές εκλογές αύριο στα Σκόπια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης