Έκκληση από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να τερματιστεί η βία στη Λωρίδα της Γάζας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018, 07:42
Έκκληση από την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να τερματιστεί η βία στη Λωρίδα της Γάζας
Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απηύθυνε την Κυριακή έκκληση να τερματιστεί η βία στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθυμίζοντας ότι τα Παλαιστινιακά Εδάφη αποτελούν το αντικείμενο μιας προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί το γραφείο της κι επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εκεί.

Μετά τους θανάτους 29 Παλαιστινίων από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στα επεισόδια που ξέσπασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά ανέφερε σε ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε χθες ότι «οποιοδήποτε νέο έγκλημα διαπράττεται στο πλαίσιο της κρίσης στην Παλαιστίνη μπορεί να ερευνηθεί από το γραφείο μου».

Το ΔΠΔ είχε αρχίσει να διενεργεί μια προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα που καταγγέλθηκε πως είχαν διαπραχθεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον Ιανουάριο του 2015, αφού η Παλαιστίνη εντάχθηκε επίσημα στο ΔΠΔ ως κράτος-μέλος.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του και δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Όμως, αν ισραηλινοί υπήκοοι διέπρατταν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος κάποιου κράτους μέλους του, αυτά τα εγκλήματα θα ενέπιπταν θεωρητικά στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

«Η βία εναντίον αμάχων -σε μια κατάσταση όπως αυτή που επικρατεί στη Γάζα- θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα (...) όπως και η παρουσία αμάχων ως ασπίδων για στρατιωτικές δραστηριότητες», διευκρίνισε η Μπενσουντά στην ανακοίνωσή της.

Η Φατού Μπενσουντά τόνισε πως καταγράφει κάθε «περίπτωση, υποκίνηση ή καταφυγή σε παράνομη βία» από κάθε πλευρά στη σύγκρουση.

Η προκαταρκτική εξέταση είναι το αρχικό στάδιο κάθε υπόθεσης στο ΔΠΔ. Σε αυτή τη φάση, η εισαγγελέας συγκεντρώνει πληροφορίες και μελετά το εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα που φθάνουν στο επίπεδο βαρύτητας που απαιτείται για την έναρξη επίσημης έρευνας από το διεθνές δικαστήριο, καθώς και το εάν το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία.

Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία μόνο για τις υποθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση μιας χώρας είναι είτε ανίκανη ή απρόθυμη να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018, 07:45