Ο επικεφαλής «θυγατρικής» οργάνωσης της Αλ Κάιντα στη Συρία, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί κάλεσε μέσω ηχητικού μηνύματος που μεταδόθηκε την Κυριακή, τις άλλες ανταρτικές ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά των μαχητών του και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ- Άσαντ .

Ο μικρός αλλά επιχειρησιακά ισχυρός βραχίονας της Αλ Κάιντα, η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» ( ISIL ) έχει εμπλακεί σε φονικές μάχες με άλλες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών. Οι συγκρούσεις αυτές, συχνά προκαλούνται από διαφωνίες για θέματα εξουσίας και εδαφικής κυριαρχίας, ενώ αρκετές πιο «κοσμικές» ανταρτικές ομάδες, κατηγορούν τη συγκεκριμένη οργάνωση για εκτροπή από τις αρχικές ιδέες της επανάστασης κατά του Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμικών αντάρτικων ομάδων που είναι από τις πιο αιματηρές στο τριετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, έχουν υπονομεύσει την εξέγερση εναντίον του Άσαντ και οι δυτικές δυνάμεις πιέζουν για “εσωτερικές” ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς μόνο αυτό το μήνα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες αντάρτες. Μεταξύ των ανταρτικών ομάδων που μάχονται την ISIL περιλαμβάνεται και η ομάδα Γιαμπχάτ αλ-Νούσρα, που είναι η επίσημη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία . Τον Απρίλιο ο Μπαγκνταντί, προσπάθησε να συγχωνεύσει την ISIL με αυτή την ομάδα, αψηφώντας τις εντολές του επικεφαλής της αλ Κάιντα, Αϊμάν Ζαουάχρι και προκαλώντας βαθύ εσωτερικό ρήγμα.

Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» ( ISIL ) είναι μικρότερη από ότι άλλες ομάδες ανταρτών αλλά οι μαχητές της πολλοί από τους οποίους είναι αλλοδαποί έχουν εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες και έχουν ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Ο Μπαγκνταντί στο μήνυμά του είπε επίσης ότι η οργάνωση ISIL και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σύντομα «σε άμεση αντιπαράθεση και οι γιοι του Ισλάμ έχουν προετοιμαστεί για μια τέτοια μέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης