Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρι Κλίντον, απηύθυνε έκκληση για τη νόμιμη κατανομή εξουσιών στο Ιράκ και για τον σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, μετά την πολιτική συμφωνία που θέτει ένα τέλος στους οκτώ μήνες μη λειτουργίας των θεσμών της χώρας.

Η κα Κλίντον επεσήμανε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει την κατάσταση, αφού η συμφωνία αυτή για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τους Ιρακινούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως έχουμε σε πολλές περιπτώσεις απευθύνει έκκληση στους Ιρακινούς να σχηματίσουν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των διαφορετικών πληθυσμών στο Ιράκ και στην οποία θα υπάρχει νόμιμη κατανομή εξουσιών ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες και άτομα» πρόσθεσε η ίδια από τη Μελβούρνη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία για δεύτερη θητεία, μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε σιίτες και Κούρδους, οκτώ μήνες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Πολιτική συμφωνία συνήφθη το Σάββατο, η οποία ορίζει ότι ο Τζαλάλ Ταλαμπανί παραμένει πρόεδρος, ο Νούρι αλ- Μάλικι πρωθυπουργός και ο συνασπισμός Ιρακίγια του Ιγιάντ Αλάουι θα πρέπει να επιλέξει τον υποψήφιό του για πρόεδρο του Κοινοβουλίου» τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλί αλ-Νταμπάγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης