Έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια και προστασία για τους εσωτερικά εκτοπισμένους απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), καθώς περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι εξ αιτίας ένοπλων συγκρούσεων εντός των συνόρων των χωρών τους. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, το 50% του πληθυσμού αυτού είναι παιδιά. Επιπλέον, κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια άνθρωποι κατά μέσο όρο, αναγκάζονται να μετακινηθούν εντός των συνόρων τους εξ αιτίας των καταστροφών που συντελούνται.

«Το 1998, ο εσωτερικός εκτοπισμός είχε αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τραγωδίες και σήμερα, 20 χρόνια μετά, δυστυχώς παραμένει», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, στο πλαίσιο της 20ης επετείου των κατευθυντήριων αρχών για τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Τον Απρίλιο του 1998, η Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισήγαγε τις Κατευθυντήριες Αρχές για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, ως σημείο αναφοράς για τα κράτη και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα, 20 χρόνια μετά, το αποτύπωμα είναι ξεκάθαρο. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτές ως μία σταθερά προστασίας και βοήθειας των εσωτερικά εκτοπισμένων, με πολλές χώρες να τις έχουν ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τους, να έχουν σχεδιάσει συμφωνίες βάσει αυτών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. 20 χρόνια μετά, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων όμως, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, λόγω περιορισμένων λύσεων για αυτούς που μένουν πίσω σε καθεστώς παρατεταμένων κρίσεων και λόγω ελλειμματικών χρηματοδοτήσεων. Η καθημερινή τραγωδία των εσωτερικά εκτοπισμένων συνεχίζεται», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ.

Ο ΔΟΜ προσπαθώντας να βοηθήσει τα κράτη στην πρόληψη και την επίλυση του φαινομένου του εσωτερικού εκτοπισμού αναλαμβάνει φέτος, στο πλαίσιο της 20ης επετείου από τη χάραξη των Κατευθυντήριων Αρχών, τρεις πρωτοβουλίες . Σύμφωνα με τον κ. Σουίνγκ, ο ΔΟΜ, θα προσπαθήσει να ενημερώσει για την κεντρική αξία των κατευθυντήριων γραμμών στην βοήθεια και την προστασία των εσωτερικά εκτοπισμένων. Ακόμη, θα προσκαλέσει τις κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τις Κατευθυντήριες Αρχές στο εθνικό τους δίκαιο. Τέλος, θα αναλάβει την ενίσχυση συνεργασιών που συμβάλλουν στο να αναδειχτούν οι δυνατότητες των εσωτερικά εκτοπισμένων και να ακουστούν οι φωνές τους.

Το 2016, οι δράσεις του ΔΟΜ σε 31 χώρες, υποστήριξαν περισσότερους από 19 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους και περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν πίσω. Μέσω του προγράμματος «Σύστημα Παρακολούθησης Ροών/Displacement Tracking Matrix (DTM)’», ο ΔΟΜ εντοπίζει τις ροές των εσωτερικά εκτοπισμένων και τις ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης