Ένα πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε τη Δευτέρα στο λιμάνι του Γιβραλτάρ στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, η διεξαγωγή των οποίων προβλεπόταν εδώ και καιρό, την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέμεινε ότι η Ισπανία και η Βρετανία θα πρέπει να έχουν έναν διάλογο και να σεβαστούν το ευρωπαϊκό δίκαιο στην διαφωνία τους όσον αφορά το Γιβραλτάρ.

Η άφιξη του πολεμικού πλοίου HMS Westminster, η οποία προβλεπόταν εδώ και καιρό, στο Γιβραλτάρ έγινε έπειτα από αρκετές εβδομάδες διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Ισπανία και την Βρετανία, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την απόφαση που έλαβε το Γιβραλτάρ στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ισπανοί αλιείς στην περιοχή, οι οποίοι έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, κατηγορούν το Γιβραλτάρ ότι τους στερεί την πρόσβαση με τον ύφαλο αυτόν σε έναν από τους καλύτερους ψαρότοπους.

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος δηλώνει ότι ο τεχνητός ύφαλος δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας και αρνείται κατηγορηματικά να άρει τους κυβόλιθους σκυροδέματος που είχε ποντίσει στην θάλασσα για να τον φτιάξει.

Το HMS Westminster είχε αναχωρήσει στις 13 Αυγούστου από την Αγγλία για να μετάσχει –μαζί με άλλα εννέα βρετανικά σκάφη, μεταξύ των οποίων τέσσερα πολεμικά πλοία– σε στρατιωτικά γυμνάσια στην Μεσόγειο και στον Κόλπο υπό την ονομασία “Κούγκαρ 13”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία, όπως και η Βρετανία, έχουν υπενθυμίσει επανειλημμένως ότι η άφιξη πλοίων δεν συνδέεται με την διαφορά τους όσον αφορά τον τεχνητό ύφαλο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο οποίος είχε συνομιλίες την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, μίλησε σήμερα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

“Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα η Ισπανία και η Βρετανία να συζητήσουν (την διαφωνία τους για το Γιβραλτάρ) κατά τρόπο που είναι σύμφωνος με το γεγονός ότι ανήκουν και οι δύο στην ΕΕ”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα έπειτα από την συνομιλία που είχε ο Μπαρόζο με τον Ραχόι.

Οι Ραχόι και Μπαρόζο συμφώνησαν να αποσταλεί εκεί “το ταχύτερο δυνατόν” μια αποστολή ειδικών της ΕΕ για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης. Η αποστολή αυτή αναμένεται να μεταβεί στην Ισπανία και στο Γιβραλτάρ “κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

Όσον αφορά τον τεχνητό ύφαλο που έφτιαξαν οι αρχές του Γιβραλτάρ και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των Ισπανών αλιέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει αν είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο Μπαγί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε επίσης ότι η επιβολή ενός φόρου για αυτούς που θέλουν να διασχίσουν τα σύνορα ανάμεσα στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ θα ήταν “παράνομη”.

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί την Μαδρίτη ότι πολλαπλασίασε τους ελέγχους της στην μεθόριο μετά την ανακοίνωση της κατασκευής του υφάλου, προκαλώντας μεγάλες ουρές αναμονής.

Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί καθώς το Γιβραλτάρ, όπως η Βρετανία, δεν ανήκει στην ζώνη Σένγκεν και ως εκ τούτου είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως καπνού.

Το πρωί της Δευτέρας δεν υπήρχαν ουρές στα σύνορα, σύμφωνα με την αστυνομία του Γιβραλτάρ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης