Έκκληση ΟΗΕ για παγκόσμια στροφή στις ΑΠΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 15:52
Έκκληση ΟΗΕ για παγκόσμια στροφή στις ΑΠΕ
Ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει αληθινή εξοικονόμηση πόρων εάν επιλέξει για τα επόμενα 15 χρόνια μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συνιστά μια ομάδα ειδικών εν όψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ σε μια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι-μουν έχει συγκαλέσει μια διάσκεψη για το κλίμα την 23η Σεπτεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προετοιμάσει την μεγάλη διάσκεψη του Παρισιού το 2015.

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες και της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, απευθύνει στην έκθεση αυτή έκκληση για ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάσχεσης της αποψίλωσης των δασών και της ένταξης της έρευνας για τις πιο «καθαρές» τεχνολογίες, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα 15 προσεχή χρόνια θα είναι κρίσιμα για μια μεγαλύτερη στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω αναδιαρθρώσεων και καταγράφονται δυσκολίες για την τήρηση του στόχου που είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου και κατά συνέπεια η μείωση των δαπανών για την υγεία.

Η επιτάχυνση της αστικοποίησης θα προκαλέσει δαπάνη 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις νέες υποδομές την προσεχή 15ετία.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ποσό σύμφωνα με το παρόν μοντέλο, που παράγει μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ή να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο» εξήγησε ο Καλντερόν σε συνέντευξή του.

Η μελέτη, που διεξήχθη στη διάρκεια της χρονιάς αυτής, ελαχιστοποιεί τα κόστη που πιθανόν να προκαλέσουν οι πράσινες επενδύσεις.

Δείχνει, επίσης, ότι πιο οικολογικές επενδύσεις πιθανόν να στοιχίσουν επιπλέον 270 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά αυτές θα αντισταθμιστούν από τη μείωση άλλων δαπανών, όπως η μείωση των δαπανών για πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι οι πόλεις στεγάζουν το ήμισυ των 7,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, παράγουν το 80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της ενέργειας που σχετίζεται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, πολλές αστικές περιοχές επεκτείνονται εκτός ελέγχου, τονίζει η έκθεση.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστούν μείζονα οικονομικό περιορισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή για την Κίνα, καθώς επηρεάζει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της.

Παντού στον κόσμο, οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με άρσεις αποκλεισμών στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από κοινού με τον Βρετανό οικονομολόγο Νίκολας Στερν, ζητεί τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και την αναδάσωση 5.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης έως το 2030.

«Επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μάλλον ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη παρά την επιβραδύνουν, όπως ευρέως εκτιμάται. Όμως ο χρόνος πιέζει» τονίζεται στην έκθεση.

«Είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο Καλντερόν, επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία και το Κλίμα. Πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις φοβούνται εσφαλμένα ότι η λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής θα υπονομεύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Σχεδόν 200 χώρες εργάζονται για ένα σύμφωνο του ΟΗΕ που αναμένεται να συμφωνηθεί στο Παρίσι στα τέλη του 2015, για τον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρόοδος στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι βραδεία παρά τις δύο δεκαετίες εργασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 15:52