Ένα και πλέον εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και στέγης, αν δεν αυξηθεί η διεθνής χρηματοδότηση, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Η Τουρκία ήδη δυσκολευόταν να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων πριν καν αρχίσει η επίθεση εναντίον της συριακής πόλης Κομπανί, κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και πλέον η νέα μαζική εισροή προσφύγων στη χώρα έχει εκμηδενίσει και ξεπεράσει κατά πολύ τη διεθνή βοήθεια που χορηγήθηκε στην Τουρκία» δήλωσε μία εκπρόσωπος Tύπου της UNHCR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι του Κομπανί έχουν προσφύγει στην Τουρκία αφού οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου άρχισαν να πολιορκούν την πόλη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η Κάρολ Μπάτσελορ, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, σημείωσε ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας η προστασία και φροντίδα των προσφύγων.

«Οι βασικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων ξεπερνούν κατά πολύ την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση που προσφέρει η διεθνής κοινότητα» υποστήριξε η Μπάτσελορ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειονότητα των 1,5 εκατ. Σύρων προσφύγων που έχει καταφύγει στην Τουρκία ζει εκτός των προσφυγικών καταυλισμών. Η Μπάτσελορ σημείωσε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Υπάρχουν μεν 22 προσφυγικοί καταυλισμοί που φιλοξενούν 220.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Τουρκία, αλλά αυτό σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο και πλέον Σύροι διαμένουν σε προσωρινά καταφύγια, όπως τεμένη, σχολεία και πάρκα» δήλωσε η Μπάτσελορ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Άγκυρα.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια κι όσο περισσότερο διαρκούν οι συγκρούσεις, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάστασή τους» πρόσθεσε.

Η Τουρκία έλαβε μόλις το 37% των κεφαλαίων που ζήτησε ως μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης υπέρ των Σύρων Προσφύγων (RRP6), είπε η Μπάτσελορ.

Στο σχέδιο αυτό, τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει ο ΟΗΕ, συμμετέχουν περισσότεροι από 155 δωρητές με στόχο να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ιράκ.

Η Μπάτσελορ επισήμανε πως, παρότι έχουν δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τριάμισι χρόνια, λιγότερα από 300 εκατ. της διεθνούς χρηματοδότησης αυτής έχουν χορηγηθεί στην Τουρκία.

«Χρειάζονται περισσότερα χρήματα όχι μόνο για τρόφιμα, φάρμακα και στέγαση, αλλά επίσης προκειμένου να προσφερθεί πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων, που υπολογίζονται στον μισό και πλέον πληθυσμό των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία» τόνισε.

Η UNHCR συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές Αρχές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο, να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη και μεταφραστικές υπηρεσίες, αλλά η Μπάτσελορ τόνισε ότι το βάρος της φροντίδας των Σύρων προσφύγων δεν θα πρέπει να πέσει μόνο στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι πολίτες είναι πολύ φιλόξενοι, παρέχουν στήριξη και η διεθνής αλληλεγγύη πρέπει να προσφέρεται ισότιμα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πρωτοφανής αριθμός προσφύγων λαμβάνει τη φροντίδα» που χρειάζεται, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης