Έκκληση προς τη Βόρεια Κορέα να «μειώσει τις εντάσεις» απηύθυνε ο Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν.

Ο κ. Μουν εκτίμησε ότι οποιαδήποτε «εσφαλμένη εκτίμηση» σε αυτή την κρίση θα μπορούσε να έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πυρηνική απειλή δεν είναι παιχνίδι, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Νομίζω ότι έχουν πάει πολύ μακριά στη ρητορική τους και φοβούμαι για το γεγονός ότι η οποιαδήποτε εσφαλμένη εκτίμηση σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση με πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου στην Μαδρίτη.

Η Πιονγιάνγκ υπερέβη σήμερα ένα ακόμη όριο στην αντιπαράθεση της (με τις ΗΠΑ) ανακοινώνοντας ότι έχει εγκρίνει το σχέδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πυρηνικών πληγμάτων, προκαλώντας αντιδράσεις ανησυχίας από πολλές πρεσβείες στο εξωτερικό.

«Καλώ τις αρχές σε πρώτη φάση να μειώσουν τις εντάσεις. Η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Μπαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι ειδήσεις και οι καθημερινές και ανακοινώσεις από την Πιονγιάνγκ είναι πραγματικά ανησυχητικές» τόσο «στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και λόγω της τρέχουσας κρίσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».

«Ελπίζω ειλικρινά ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν σε πρώτη φάση για να ηρεμήσει η κατάσταση και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων», σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης