Τη βαθιά του λύπη εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την περίοδο, όπως αναφέρει, συγχύσεων, ρευστότητας και θρησκευτικών εξάρσεων στην οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται βία, ενώ παρατηρείται έλλειψη σεβασμού προς τη θρησκευτική διαφορετικότητα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπενθυμίζεται άλλη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Αύγουστο με τίτλο «Περί της αναζωπυρώσεως της βίας και της εξαπλώσεως της ανά την υφήλιον» στην οποία είχε γίνει έκκληση προς τους εμπλεκόμενους σε καταστάσεις βίας να καταθέσουν τα όπλα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Αγία Γραφή εις το βιβλίον των Παροιμιών (10.12) μας διδάσκει ότι “μίσος εγείρει νείκος πάντας δε τους μη φιλονεικούντας καλύπτει φιλία”. Και σημειώνεται:«Συνεπώς ας αγαπήσωμεν αλλήλους επειδή γνωρίζομεν ότι η αληθινή αγάπη προέρχεται από τον Θεόν, ο Οποίος εδημιούργησε πάντα άνθρωπον και αγαπά έκαστον πρόσωπον εν τη Θεία Αυτού Προνοία».

Η συνδιαλλαγή με όσους είναι διαφορετικοί από μας είναι υποχρέωση του ανθρώπου, σύμφωνα με το Πατριαρχείο, κι αυτό με σκοπό την εξοικείωση προς τα σύμβολα, τις προτεραιότητες και τον τρόπο σκέψης των άλλων.

«Ουδένα ωφελούν οι λόγοι, οι πλήρεις μισαλλοδοξίας, αι αβάσιμοι κατηγορίαι, η αδυναμία κατανοήσεως των πολιτιστικών διαφορών και η κατάκρισις του άλλου, η οποία αποσκοπεί εις την αποφυγήν των ευθυνών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης