Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα δια του εκπροσώπου του έκκληση για “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” στη Μέση Ανατολή μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη σε ιρανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να έχει διαπραχθεί από το Ισραήλ.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι” και “παρότι οι συνθήκες (του περιστατικού αυτού) παραμένουν ασαφείς, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία για τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της περιοχής, να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκφράζοντας παράλληλα αποδοκιμασία για το “τέταρτο περιστατικό αυτού του είδους στην περιοχή σε διάστημα λίγο περισσότερο από έναν μήνα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητεί από τις ίδιες χώρες “να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που μπορεί να οδηγήσουν στην κλιμάκωση και κυρίως να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι “ένα (ιρανικό) εμπορικό πλοίο”, το Saviz, στην Ερυθρά Θάλασσα υπέστη ζημιά την προηγουμένη από έκρηξη άγνωστης προέλευσης, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση “αντιποίνων”.

Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim χαρακτήρισε το Σαβίζ ως πολεμικό πλοίο που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και διευκρίνισε ότι υπέστη ζημιά από “την έκρηξη μαγνητικών ναρκών στο κύτος του”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενη επίσημη αμερικανική πηγή, η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε ότι “οι Ισραηλινοί προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους έπληξαν (το Σαβίζ, την Τρίτη) γύρω στις 7.30 τοπική ώρα”.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση των ισραηλινών αρχών στις πληροφορίες της εφημερίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης