Νέα έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, προκειμένου να επανορθώσουν μια μεγάλη αδικία που συντελέσθηκε, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του, που πραγματοποίησε σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών της «σιωπηλής», από το 1971, Σχολής, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ανιδρυτού της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης όπου στεγάζεται το ιστορικό θεολογικό εκπαιδευτήριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Είναι τόσο κρίμα, τόσο μεγάλη αδικία η αναστολή της λειτουργίας αυτού του φυτωρίου των θεολογικών γραμμάτων! Είναι τόσο κρίμα, ιδιαιτέρως σήμερα, που η ανθρωπότης έχει ανάγκη από το φως του Χριστού και της Εκκλησίας του, [που έχει ανάγκη] να καταρτίζουμε στελέχη και να τα στέλνουμε για να συνεχίζουν το φωταγωγικό έργο των αποφοίτων της Χάλκης. Σήμερα, όπως είπε κάποιος, πέρασαν τα άθεα, πέρασε ο Κομμουνισμός, και ήρθαν τα αντίθεα. Από τα άθεα περάσαμε στα αντίθεα. Γι’ αυτό έχει τόση ανάγκη ο κόσμος από πνευματική τροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βλέπουμε τις αιματοχυσίες, τους πολέμους που γίνονται εδώ και εκεί, και ενώ η Εκκλησία μας προσεύχεται σε κάθε Ακολουθία της, εν εσπέρα και πρωί, και μεσημβρία και εν παντί καιρώ, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και υπέρ της ενότητος των πάντων, όλα αυτά καθυστερούν τόσο πολύ να έρθουν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Και κάνω από αυτή την θέση, αυτή την στιγμή, για μια ακόμη φορά, για πολλοστή φορά, κάνω μια έκκληση εις τας εφ’ ημάς τεταγμένας Αρχάς, να ακούσουν το δίκαιον αίτημά μας, τον κρυφό πόθο μας, και να μας ανοίξουν την Σχολή, η οποία μόνο καλό θα κάνει στην Εκκλησία, στην ανθρωπότητα και σε αυτήν την χώρα εις την οποίαν εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εάν η έντιμος Κυβέρνησις της Αγκύρας είχε συνειδητοποιήσει το μέγα όφελος το οποίον θα είχε από την επαναλειτουργία της Σχολής μας θα το είχε κάνει προ πολλού. Δεν θα την είχε κλείσει καθόλου. Αλλά δυστυχώς επικρατούν άλλες σκέψεις φαίνεται, άλλες σκοπιμότητες, αλλιώς δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, πως ένα τέτοιο φυτώριο γραμμάτων και πολιτισμού να μένει «σιωπηλό» και «παροπλισμένο».

Πηγή: romfea.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης