Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κυριαρχείται από δύο μόνο κόμματα, οπότε ο πρόεδρος ανήκει πάντα σε ένα από αυτά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι το συντηρητικό πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ και ο υποψήφιός τους στις εφετινές εκλογές είναι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ελπίζει να εξασφαλίσει άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δημοκρατικοί είναι το φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ και ο υποψήφιός τους είναι ο Τζο Μπάιντεν, ένας πολιτικός που είναι γνωστός ως ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα για οκτώ χρόνια.

Πώς αποφασίζεται ο νικητής;

Και οι δύο υποψήφιοι ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τις ψήφους του κολλεγίου των εκλεκτόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νικητής χρειάζεται 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Κάθε πολιτεία αντιπροσωπεύεται στο Κογκρέσο από έναν ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων με βάση τον πληθυσμό της και υπάρχουν συνολικά 538, οπότε ο νικητής είναι ο υποψήφιος που κερδίζει 270 τουλάχιστον.

Στις ΗΠΑ οι πολίτες ουσιαστικά δεν ψηφίζουν άμεσα για πρόεδρο. Ψηφίζουν εκλέκτορες, που με τη σειρά τους θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τον πρόεδρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αποφασίζουν σε επίπεδο πολιτείας και όχι σε εθνικό, γι’ αυτό είναι πιθανό ένας υποψήφιος να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο – όπως έκανε η Χίλαρι Κλίντον το 2016 – αλλά και πάλι να μην εξασφαλίσει τις ψήφους του κολλεγίου των εκλεκτόρων και έτσι να μην νικήσει στις εκλογές.

Για τις εκλογές χρησιμοποιείται η μέθοδος του “winner takes all”. Δηλαδή, σε όσες πολιτείες ένας υποψήφιος πάρει την πλειοψηφία των ψήφων, άρα όπου επικρατήσουν οι εκλέκτορές του, θεωρείται ότι έχει κερδίσει το λεγόμενο “popular vote”, δηλαδή έχει κερδίσει τη συγκεκριμένη πολιτεία ή τις συγκεκριμένες πολιτείες οι οποίες πρόκειται να του δώσουν αθροιστικά τις ψήφους των εκλεκτόρων με τις οποίες αντιπροσωπεύονται.

Πότε λαμβάνει το αξίωμα ο νικητής;

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα αντικαταστήσει αμέσως τον Πρόεδρο Τραμπ.

Yπάρχει μια καθορισμένη μεταβατική περίοδος για να δοθεί στον νέο ηγέτη χρόνος να διορίσει υπουργούς στο συμβούλιό του και να σχεδιάσει τη στρατηγική του.

Ο νέος πρόεδρος ορκίζεται επίσημα στις 20 Ιανουαρίου σε μια τελετή γνωστή ως τα Εγκαίνια (Inauguration), η οποία πραγματοποιείται στα σκαλιά του κτηρίου στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Μετά την τελετή, ο νέος πρόεδρος πηγαίνει στον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσει την τετραετή θητεία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης