Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα στο Ισραήλ, μήνες μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ ακολουθεί η επικεφαλής του κεντρόου Καντίμα και υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Λίγο καιρό πριν είχε επιχειρηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς εκλογές, αλλά απέτυχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της ψηφοφορίας, κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ. Χθες τελευταία μέρα προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοι έβαλαν τα δυνατά τους για να συλλέξουν περισσότερους ψήφους.

Ο κ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος, επισκέφθηκαν ένα από τα πιο ιερά μνημεία των Εβραίων, το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ ενώ η Τζίπι Λίβνι μαζί με τον αρχηγό του εργατικού κόμματος και υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, φύτεψαν δέντρα σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Από τα γκάλοπ προκύπτει ότι το 20% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι ενώ άλλοι υποστηρίζουν με πάθος την επιλογή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι ακόμα και αν η Λίβνι κερδίσει, θα είναι δύσκολο να υπερισχύσει των δεξιών κομμάτων στη Κνεσέτ και θα δυσκολευθεί να σχηματίσει συνασπισμό. Ύστερα από τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν την ασφάλεια πρωτεύουσα και δεν εμπιστεύονται την ειρηνευτική διαδικασία ή τους Παλαιστίνιους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης