Ένα χρόνο ακόμα, εκτιμά ο Economist ότι θα αντέξει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ως πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, αν προκηρυχθούν τελικά εκλογές, πρώτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ΝΔ παραμένει φαβορί για να ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικούς συμμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει εξασφαλιστεί παρά το «κούρεμα» και την χαλάρωση των όρων και θεωρεί πιθανή μια επιπρόσθετη ανακούφιση του χρέους την περίοδο 2014 -17.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα 30% η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη μέσα στην επόμενη τετραετία, λόγω των κοινωνικών αναταραχών και της οικονομικής ανέχειας.

Αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να διαμορφώνεται με βάση το μνημόνιο κατανόησης με την τρόικα, με έμφαση στην λιτότητα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Economist προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 5,5% το 2013 και 2% το 2014, προτού αρχίσει να αναπτύσσεται με 1,9% το 2015 – 2017.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος το 2013 (-0,5%), να αυξηθεί στο 0,2% το 2014 και στο 0,9% την περίοδο 2015-2017.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης