Εκλογική διαδικασία βαμμένη στο αίμα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017, 18:02
Εκλογική διαδικασία βαμμένη στο αίμα
Οι αμφιλεγόμενες κάλπες στην Βενεζουέλα βάφτηκαν στο αίμα πριν καλά-καλά ανοίξουν… Ήδη, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ διεθνείς αναλυτές και ΜΜΕ από όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι ο απολογισμός αυτός είναι μόλις η αρχή. 

Οι πολίτες της χώρας καλούνται σήμερα να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα διαθέτει ενισχυμένες υπερεξουσίες​
 Μόλις τέσσερις ώρες αφότου ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία, νεκρός από πυρά έπεσε ένας νεαρός ακτιβιστής ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ένας υποψήφιος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του.  

Τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται το BBC, αναφέρουν ότι ο διαδηλωτής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας είναι ο Ricardo Campos, γραμματέας της νεολαίας του κόμματος Acción Democrática. 

Credit: Reuters


Τον θάνατο έξι ατόμων έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας, εκ των οποίων ο ένας ήταν μέλος της αντιπολίτευσης και ο άλλος υποψήφιος για τη Συντακτική Συνέλευση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται ένας νεαρός γραμματέας του κόμματος Acción Democrática, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση, έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

Δολοφονημένος βρέθηκε τα ξημερώματα στο σπίτι του και ο José Felix Pineda, ένας 39χρονος δικηγόρος και υποψήφιος των εκλογών.

Τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι ο δικηγόρος είχε πυροβοληθεί αρκετές φορές.

Επίσης, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι ακόμη τεσσάρων ατόμων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Εκλέγονται τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης 

Οι πολίτες της χώρας καλούνται σήμερα να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα διαθέτει ενισχυμένες υπερεξουσίες. 

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6.00 το πρωί (13.00 ώρα Ελλάδας), με την αντιπολίτευση να αντιτίθεται στη σχετική διαδικασία και να καλεί τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία.
Οι πολίτες της χώρας καλούνται να εκλέξουν τα 545 μέλη του εν λόγω Σώματος, χωρίς, όμως, να έχει προσδιοριστεί η διάρκεια της θητείας του​  
Οι πολίτες της χώρας καλούνται να εκλέξουν τα 545 μέλη του εν λόγω Σώματος, χωρίς, όμως, να έχει προσδιοριστεί η διάρκεια της θητείας του. 

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα» είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σάββατο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. 

Εδώ και τέσσερις μήνες, η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί στο χάος και την ανασφάλεια. Τουλάχιστον 113 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.000 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών σε διάφορες πόλεις της χώρας. 

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο πρόεδρος Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος.

Υποστηρίζει δε, επίσης ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας «κομμουνιστική δικτατορία».Ο πρόεδρος Μαδούρο, από την πλευρά του, θεωρεί τη Συντακτική Συνέλευση αναγκαία. Όπως ισχυρίζεται, με αυτό τον τρόπο «θα σταματήσει η βία και θα σωθεί η οικονομία της χώρας» η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. 

Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο). 

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, από την άλλη, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της. 

Οι σημερινές εκλογές προκαλούν επίσης ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. 

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα. 

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός «εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας». Λόγω των «απειλών της αντιπολίτευσης» οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της κοινότητάς τους. 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017, 22:42