Η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα βοηθήσει το Ιράκ να αναδιοργανώσει και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις του, που είχαν σχεδόν καταρρεύσει πριν από έναν χρόνο, όταν οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους, καταλαμβάνοντας πολλά εδάφη και ιδρύοντας το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Το Ιράκ είχε ζητήσει από το NATO τη συνδρομή του στην εκπαίδευση των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της ιρακινής επικράτειας από τους τζιχαντιστές.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε επτά τομείς προτεραιότητας, όπως
:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • η παροχή συμβουλών για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας,
  • η εκπαίδευση του στρατού και
  • η υπεράσπιση των διαδικτυακών υποδομών της χώρας.

Η εκπαίδευση θα γίνει στην Τουρκία και την Ιορδανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συναφθεί νέα συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για να αναπτυχθούν νατοϊκά στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος. Το NATO είχε αναπτύξει στο παρελθόν μια δύναμη για την εκπαίδευση ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ, η οποία όμως αποσύρθηκε στα τέλη του 2011.

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει από πέρυσι μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο έδαφος τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, ωστόσο το NATO μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει ελάχιστα στην εκστρατεία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης