Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ του μονομερούς τερματισμού των ενεργειών της, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας την Πέμπτη προχώρησε σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την ένοπλη ομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωφρονιστικών αρχών, φυλακισμένα μέλη της ΕΤΑ, που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με την οργάνωση, θα μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους εγκλείστους, στα οποία θα διδάσκονται οι αρχές της δημοκρατίας και τρόποι επανένταξής τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι αυτά τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα μέσα, ή κοντά, στην Εουσκάντι (χώρα των Βάσκων), το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σε ορισμένους κρατούμενους της ΕΤΑ να μεταφερθούν σε φυλακές εγγύτερα στους τόπους κατοικίας τους-που αποτελεί έναν από τους όρους που έθετε η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση για να συμμετάσχει στις διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης.
Στις ισπανικές φυλακές σήμερα κρατούνται πάνω από 550 μέλη της ΕΤΑ.

Νιώθοντας περιθωριοποιημένη από την αστυνομική καταστολή και την κοινωνική πίεση, η ΕΤΑ ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο πως τερματίζει την 43χρονη ένοπλη δράση της, που έχει στοιχίσει περίπου 850 ζωές.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης