Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 30 ημέρες έχει τεθεί η επαρχία Εσπινάρ στο νότιο τμήμα του Περού, λόγω μαζικών διαδηλώσεων των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν τη ματαίωση ενός σχεδίου εξόρυξης μεταλλευμάτων, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του προέδρου, Ollanta Humala, ύστερα από τον θάνατο δύο διαδηλωτών το πρωί της Δευτέρας στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με την Αστυνομία. Εκτιμάται πως πάνω από 70 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει τις Αρχές για αυταρχισμό.

Η δημιουργία ορυχείου στην περιοχή, Τιντάγια, περίπου 1.100 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Λίμα, έργο που έχει αναλάβει η ελβετική εταιρεία «Xstrata», θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς ορατός παραμένει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις.

«Δεν επικροτούμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή. Εμείς συνεργαζόμαστε με τις εθνικές και περιφερειακές Αρχές προκειμένου να θεμελιώσουμε έναν διάλογο με όσους αναμειγνύονται στις διαμαρτυρίες τούτες, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση και να αποκατασταθεί η τάξη και η γαλήνη στην περιοχή», εξήγησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσον αφορά στις περιβαλλοντικές μας αποδόσεις, οι εργασίες μας συμμορφώνονται πλήρως με τις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο νόμος», πρόσθεσε.

Η «βαριά» βιομηχανία του Περού έχει προκαλέσει εντάσεις αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον οδηγούν συχνά σε μαζικές απεργίες και ογκώδεις διαδηλώσεις.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Διάσωση μεταλλωρύχων on camera στο Περού, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 01:37
Περού: Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι χρυσωρύχοι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, 03:13
Δε θέλουν το ορυχείο στην περιοχή τους, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011, 06:32

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης