Σε ανακοίνωση του στρατιωτικού διοικητή της νότιας Λιβύης, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή του Μπρακ αλ Σάτι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 650 χιλιομέτρων νοτίως της Τρίπολης.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ντάχμπι διευκρίνισε ότι ο απολογισμός αυτός είναι «προσωρινός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τα όσα είπε ο Ντάχμπι φαίνεται πως όλο αυτό οφείλεται σε μια ομάδα αγνώστων, η οποία επιχείρησε να επιτεθεί στην αποθήκη, προκαλώντας αυτό το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Λιβύης μεταδόθηκε ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες» χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους. Με βάση την πηγή αυτή, μια «ομάδα πολιτών» επιτέθηκε στην αποθήκη με στόχο να κλέψει τον χαλκό των πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές εκρήξεις.

Η τηλεόραση, που επικαλείται τις μαρτυρίες των τραυματιών, ανέφερε ότι μεταξύ των δραστών υπήρχαν και Αφρικανοί μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Βεγγάζη, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με μια ομάδα ενόπλων, όπως ανέφερε νοσοκομειακή πηγή.

Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου αλ Τζάλα της πόλης, Φάντια αλ Μπαργάτι, είπε ότι μεταφέρθηκαν εκεί τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν «σε συγκρούσεις στη συνοικία Σίντι Χαλίφα μεταξύ του στρατού και μιας ομάδας ενόπλων οι οποίοι επιχείρησαν να μπουν στην πόλη από την ανατολική είσοδό της», διευκρίνισε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία όμως δεν έδωσε διευκρινήσεις σε ποια ομάδα ανήκαν οι άνδρες αυτοί.

Ακόμη, άλλος ένας στρατιώτης είχε σκοτωθεί στην ίδια πόλη όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί του βρήκαν το θάνατο σε διαφορετικές επιθέσεις.

Μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ του στρατού και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Άνσαρ Ασαρία στη Βεγγάζη, οι κάτοικοι συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη γενική απεργία που έχουν κηρύξει με αίτημα την αποχώρηση των ενόπλων ομάδων από την πόλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λιβύης, στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πενήντα. Με αφορμή αυτές τις πολύνεκρες συγκρούσεις, το Τοπικό Συμβούλιο της Βεγγάζης και η Ένωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της πόλης, κάλεσαν τον πληθυσμό σε «πολιτική ανυπακοή».

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας δυσκολεύονται να οργανώσουν έναν ισχυρό στρατό και μια αποτελεσματική αστυνομία που θα είχαν τη δύναμη να διατηρήσουν την τάξη στη χώρα, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης