Πυρ και μανία είναι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση ορισμένων αξιωματούχων της υπηρεσίας IRS, η οποία είναι αρμόδια για την κατανομή και τη συλλογή των φόρων στους Αμερικανούς πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α.Όπως διαπιστώθηκε, τμήματα της Εφορίας στόχευαν συγκεκριμένα μέλη συντηρητικών ομάδων -όπως αυτά του πανίσχυρου κινήματος «Tea Party» που θεωρούνται παραδοσιακοί «αντίπαλοι» του Λευκού Οίκου- και επεδίωκαν να τα «φορτώσουν» με πρόσθετους φόρους και άλλες επιβαρύνσεις. Ο υπερβάλλων ζήλος που επιδείκνυαν στην εξέταση φορολογικών δηλώσεων στελεχών του «Take Back the Country», «We are the People», «Patriots» έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το δίμηνο Μαρτίου – Απρίλιου 2010, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2011 να φθάσουν στο κατώφλι της υπηρεσίας οι πρώτες μηνύσεις από δικηγόρους Αμερικανών φορολογούμενων.

Ο επίτροπος της IRSΗ είδηση προκάλεσε σοκ στο εσωτερικό των Η.Π.Α., αναγκάζοντας τον ίδιο τον Barack Obama να προχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων γνωστοποίησε πως ο επικεφαλής της IRS, Steven Miller, υπέβαλε την παραίτησή του. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. ξεκαθάρισε πως πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες προκαλούν την οργή τόσο των Αμερικανών φορολογούμενων όσο και τη δική του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ μια τέτοια συμπεριφορά σε καμία υπηρεσία και ειδικά στην IRS, δεδομένης της δύναμης που διαθέτει και της απήχησης που έχει στις ζωές όλων μας. Όπως εξήγησα και νωρίτερα δεν έχει σημασία από ποιον πολιτικό χώρο προέρχεσαι και η IRS οφείλει να ενεργεί με τον πλέον ξεκάθαρο και νόμιμο τρόπο», σημείωσε.

Η συνέντευξη Τύπου του Barack Obama

Στη διάρκεια της ομιλίας του ξεκαθάρισε επίσης πως όλοι οι υπεύθυνοι θα απομακρυνθούν από τη θέση τους, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Jacob Lew, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξυγίανση της υπηρεσίας έτσι ώστε μελλοντικά να μην υπάρξει επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο τέως επικεφαλής της IRS γνώριζε από τις 3 Μαΐου πως αξιωματούχοι της υπηρεσίας στοχεύουν «αντιπάλους» του Λευκού Οίκου, ωστόσο δεν έκανε καμία ενέργεια για να φθάσει το θέμα σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Ο Steven Miller εργαζόταν ανελλιπώς στην IRS τα τελευταία 25 χρόνια και είχε αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσίας τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και ολοκληρώθηκε η πενταετή θητεία του επιτρόπου, Douglas Shulman. Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του φρόντισε να ευχαριστήσει τους υφισταμένους του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η εμπιστοσύνη του κόσμου στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε επίσης:
Η.Π.Α.: Παραίτηση επιτρόπου της IRS, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, 02:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης