Το κίνημα «Κατάληψη στην Wall Street» που ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη πριν από ένα μήνα, επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε χώρες από την Ευρώπη μέχρι την Ασία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλώσεων, που προσέλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους, ήταν ειρηνικές. Αλλά ορισμένα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην Ιταλία, το Σάββατο. Εκατοντάδες διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα τους πέταξαν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, ενώ έβαλαν φωτιές και προξένησαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών και βιτρίνες καταστημάτων. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε τα βίαια επεισόδια ανησυχητικό σημάδι για τις αστικές κοινωνίες. Οι συμπλοκές ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τζιάννι Αλεμάνο, ανέφερε ότι η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να ανέλθει στο 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Λονδίνο, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου ο οποίος βρίσκεται στην οικονομική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ στις ΗΠΑ τώρα, στην πόλη του Σικάγο περίπου 175 άνθρωποι συνελήφθησαν όταν αρνήθηκαν να απομακρύνουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν πάρκο στο οποίο είχαν κατασκηνώσει.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επικεντρωθεί η προσοχή σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως απληστία των επιχειρήσεων και τις οικονομικές ανισότητες, που έχουν ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης