Οι αρχές της Κολομβίας και η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως εξάρθρωσαν ένα κύκλωμα που χρησιμοποιούσε αεροδρόμια για να διακινεί κοκαΐνη από την μεγαλύτερη παραγωγό του ναρκωτικού παγκοσμίως και έστελνε έως και 2 τόνους κάθε μήνα στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή την εβδομάδα.

Η αστυνομία της Κολομβίας με την υποστήριξη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ συνέλαβε 26 υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών, τέσσερις εκ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να εκδοθούν. Οι συλλήψεις έγιναν στις παράκτιες πόλεις Μπαρανκίγια και Σάντα Μάρτα, στην πόλη Μοντερία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δομή αυτή ήταν αφοσιωμένη στην διακίνηση ναρκωτικών κι είχε δημιουργήσει μια πραγματική μαφία που έστελνε αεροσκάφη από την Κολομβία στην Κεντρική Αμερική, με προορισμό το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Όσκαρ Ναράνχο, επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας.

«Η επιχείρηση αυτή οδήγησε επίσης στη σύλληψη πέντε αξιωματούχων της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που έδρευαν στη βόρεια ακτή και διευκόλυναν την δράση» του κυκλώματος, πρόσθεσε.

Η συμμορία, που χρησιμοποιούσε τους αξιωματούχους για να αποσπά άδειες για τις πτήσεις με τις οποίες διακινούσε τα ναρκωτικά, φέρεται να διευθυνόταν από τον Χεσούς Λόπες, γνωστό με το προσωνύμιο «Το Αίμα Μου», πρώην στέλεχος παράνομων ακροδεξιών οργανώσεων, είπαν αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κολομβία, όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών αξιοποιούν τις πυκνές ζούγκλες, τα δάση και την αδύναμη κρατική παρουσία σε ορισμένες περιοχές, έλαβε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από την Ουάσινγκτον την τελευταία δεκαετία για την καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, των αριστερών ανταρτών και των καρτέλ.

Οι νέες συμμορίες -τις οποίες συνέστησαν πρώην διοικητές ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου, πρώην στελέχη των καρτέλ και άλλοι- διακινούν τόνους κοκαΐνης κάθε μήνα διαμέσου της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης