Στη σύλληψη ενός σημαντικού υπόπτου για λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσσοβο, που ενέχεται στο σκάνδαλο το οποίο είχε ξεσπάσει το 2008, συνελήφθη στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η αστυνομική και δικαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βαλκανική χώρα.

«Ο Μοσέ Χαρέλ συνελήφθη μαζί με αρκετούς ακόμη ανθρώπους στο πλαίσιο μιας παράλληλης έρευνας στο Ισραήλ», ανέφερε εκπρόσωπος τη ΕULEX.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι αναζητούσε ανθρώπους, που χρειάζονταν μεταμοσχεύσεις νεφρού, οδηγώντας παράλληλα δωρητές στο Κόσσοβο από την Τουρκία και τις φτωχότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με την υπόσχεση ότι θα τους καταβάλλονταν 15.000 ευρώ. Στη συνέχεια πωλούσε τα όργανα από 80.000 μέχρι 100.000 ευρώ.

Το σκάνδαλο είχε έλθει στην επιφάνεια το 2008, όταν οι Αρχές στο αεροδρόμιο της Πρίστινας σταμάτησαν έναν Τούρκο υπήκοο που πονούσε εμφανώς μετά την αφαίρεση του νεφρού του. Το δίκτυο δρούσε με έδρα την κλινική «Medicus», λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Κοσσόβου, Πρίστινα. Ο ιδιοκτήτης της κλινικής Λουτφί Ντερβίσι, ο γιος του και πέντε ακόμη πρόσωπα δικάζονται από τις Αρχές της βαλκανικής χώρας για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Η Interpol έχει εκδώσει παράλληλα ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός Τούρκου χειρουργού, του Γιουσούφ Ερτσίν Σονμέζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο εισαγγελέας της EULEX, Τζόναθαν Ρατέλ, είπε ότι η αποστολή θα επιδιώξει την έκδοση του συλληφθέντα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης