Εξαιρετικά σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κίνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 15:49
Εξαιρετικά σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κίνα
Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο μιας γυναίκας πολιτικού του 7ου αιώνα, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές της κινεζικής κλασικής ιστορίας, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

Η Σανγκουάν Γουανέρ - που έζησε μεταξύ του 664 και του 710 όταν κυβερνούσε την Κίνα η δυναστεία των Τανγκ - ήταν στενή σύμβουλος της πρώτης κινέζας αυτοκράτειρας, Γου Τζετιάν και είχε παντρευτεί τον γιο της, ενώ είχε σχέση με τον εραστή της και παράλληλα με τον ανιψιό της.

Η δυναστεία των Τανγκ κλυδωνίστηκε από μια σειρά πραξικοπημάτων, δολοφονιών και ερωτικών μηχανορραφιών. Έτσι, ο σύζυγος της Σανγκουάν Γουανέρ, πρίγκιπας Λι Σιάν, έγινε για μικρό χρονικό διάστημα αυτοκράτορας προτού δολοφονηθεί από την πρώτη σύζυγό του, που σφετερίστηκε τον θρόνο. Αυτή εκδιώχθηκε με την σειρά της από τον θρόνο από τον Λι Λονγκγί, που καταδίκασε σε θάνατο την σφετερίστρια καθώς και την Σανγκουάν Γουανέρ και κυβέρνησε την Κίνα επί 43 χρόνια με το όνομα Τανγκ Σουανζόνγκ.

Η ανακάλυψη του τάφου της Σανγκουάν Γουανέρ κοντά στο αεροδρόμιο της Σιανγιάνγκ, στα βόρεια της επαρχίας Σαανσί, επιβεβαιώνεται από μια επιτύμβια πλάκα, όπως αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός China Radio στον ιστότοπό του. Φωτογραφίες από τις εκσκαφές δείχνουν ότι ο τάφος περιέχει θόλους και κεραμικά άλογα. «Η ανακάλυψη του τάφου με την επιτύμβια πλάκα είναι πολύ σημαντική για τη μελέτη της δυναστείας των Τανγκ», σχολίασε ο Ντου Γουενγιού, ένας ιστορικός που μελετά την περίοδο αυτή της ιστορίας της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τάφο δεν βρέθηκε κανένα χρυσό ή ασημένιο αντικείμενο, ούτε ολόκληρα οστά. Ο τάφος ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε «επίσημη καταστροφή» που οργανώθηκε «σε μεγάλη κλίμακα», όπως σημείωσε από την πλευρά του ο ερευνητής, Γκενγκ Κινγκάνγκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων China News Service.

Η Σανγκουάν Γουανέρ, η ζωή της οποίας μεταφέρθηκε στην κινεζική τηλεόραση την δεκαετία του '90, ήταν επίσης γνωστή για την ποίησή της.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 15:56