Ο αμερικανικός ναυτιλιακός όμιλος Carnival, μητρική εταιρεία της Costa Crociere, ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη ότι «γίνεται πλέον εκτίμηση όλων των ζημιών, που υπέστη το κρουαζιερόπλοιο Concordia», που την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ναυάγησε πολύ κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο.

«Θέλουμε, στη βάση ακριβώς της εκτίμησης αυτής, να προσδιορίσουμε στο άμεσο μέλλον, εάν το πλοίο μπορεί να επισκευαστεί, επίσης ποιο θα είναι το κόστος αυτής της επισκευής, δηλαδή αν αυτή είναι η “συμφέρουσα λύση”. Εάν, τελικά, επισκευάζεται το Concordia, ασφαλώς θα πρέπει να μην δρομολογηθεί φέτος αλλά και αργότερα, ίσως», αναφέρει σε έναν απολογισμό που δημοσίευσε σήμερα η Carnival.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως την 31η Δεκεμβρίου 2011, μετά και από κάποιες βελτιωτικές προσθήκες που μεσολάβησαν, η αξία του Concordia ήταν 490 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (379 εκατομμύρια ευρώ). Το ίδιο πλοίο είναι ασφαλισμένο σε όλες τις περιπτώσεις για 510 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, «για τις ζημιές, που είναι δυνατόν να υποστεί». Μάλιστα, υπάρχει επίσης ασφαλιστική πρόνοια, για υπέρβαση του ποσού της ασφαλιστικής αποζημίωσης «κατά 30 εκατομμύρια ευρώ». Υπάρχει, επίσης, στο ασφαλιστήριο του Concordia, η ρήτρα μιας ασφαλισμένης αστικής αποζημίωσης «για την πρόκληση βλάβης, που το πλοίο είναι δυνατόν να προκαλέσει σε τρίτους […] έως του ποσού των 10 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης