Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) θα συνεδριάσει σήμερα στη Χάγη για να συζητήσει την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο οργανισμός.

Η συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στην Χάγη, θα επιτρέψει στις 41 χώρες μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού να εξετάσουν την ένταξη της Συρίας στη συνθήκη για τα χημικά όπλα και την έναρξη του προγράμματος καταστροφής των όπλων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταξη της Συρίας στη συνθήκη του 1993 για την απαγόρευση των χημικών όπλων αποτελεί μέρος του προγράμματος στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν προκειμένου να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ, εκ των οποίων έξι εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ που πραγματοποίησαν έρευνα στη Συρία βρήκαν «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις» για την χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με την έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Αυτό «το έγκλημα πολέμου», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκάλεσε τον θάνατο 1.429 ανθρώπων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας, το πρώτο στάδιο για τη Δαμασκό είναι να δώσει έως το Σάββατο έναν πλήρη κατάλογο στοιχείων για το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της: τα όπλα και τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται.

Οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το συριακό καθεστώς ότι πραγματοποίησε την επίθεση στις 21 Αυγούστου όπως και 13 ακόμη επιθέσεις με χημικά όπλα από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2011, του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η Μόσχα από την πλευρά της, προσπαθεί πάντα να υποστηρίζει τον σύρο σύμμαχό της και κατηγόρησε τους αντάρτες ότι προκάλεσαν τις επιθέσεις με τα χημικά ώστε να κατηγορηθεί η Δαμασκός και κατά συνέπεια να υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.

Η σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων που υπογράφηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1993 στο Παρίσι και τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Απριλίου του 1997 απαγορεύει την κατασκευή, την αποθήκευση και τη χρήση χημικών όπλων και απαγορεύει σε όσους την έχουν υπογράψει να βοηθούν μια τρίτη χώρα να μετάσχει στην κατασκευή και τη χρήση των εξοπλισμών αυτών.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού, αρμόδιο για την εφαρμογή της σύμβασης, συγκροτείται από μόνιμους εκπροσώπους –συνήθως πρεσβευτές– των 41 χωρών.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) διεξάγουν διαβουλεύσεις για ένα σχέδιο απόφασης που θα εγγυάται την αποτελεσματική καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία, η οποία τηρεί επιφυλακτική στάση, ότι το προσχέδιό τους δεν εμπλέκει την απειλή της άμεσης στρατιωτικής επιχείρησης στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τον αφοπλισμό. Αν εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τη Μόσχα, η απόφαση θα μπορεί να τεθεί προς ψήφιση αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης