Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, έξι ήταν εκείνοι οι οποίοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν -έκαστος- τον απαραίτητο αριθμό των τουλάχιστον 6.000 δηλώσεων στήριξης για να είναι υποψήφιοι στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, σε ακριβώς έναν μήνα, στις 24 Απριλίου, κατά τις οποίες, σε απευθείας εκλογή από τον λαό, θα διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία.

Στις εκλογές θα αναδειχθεί ο όγδοος στην σειρά απευθείας εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της χώρας στη μεταπολεμική ιστορία της, που θα διαδεχθεί τον σημερινό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, έπειτα από δύο εξαετείς θητείες (μεταξύ 2004 και 2016) δεν μπορεί, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι ξανά υποψήφιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνον το 1951, κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία με απευθείας ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου από τον λαό ο αριθμός των υποψηφίων ήταν τόσο μεγάλος και τότε, όπως και αυτή τη φορά, ανερχόταν σε έξι, από τους οποίους τώρα μόνον ο ένας έχει θέσει και στο παρελθόν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα της χώρας του.

Ενόψει του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, θεωρείται σίγουρο ότι θα καταστεί απαραίτητη μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 22 Μαΐου, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου.

Τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό και το κεντροδεξιό Λαϊκό, έχουν τους δικούς τους υποψήφιους, οι μεν σοσιαλδημοκράτες τον έως τώρα υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρο της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, 64χρονο Ρούντολφ Χούντστορφερ, το δε Λαϊκό Κόμμα τον πρώην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Αντρέας Κολ, ηλικίας 74 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικό του υποψήφιο, τον μέχρι τώρα δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής και υπαρχηγό του, νεότερο των υποψηφίων στην ηλικία, 45χρονο Νόρμπερτ Χόφερ, έχει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης