Τον πρέσβη του Ισραήλ κάλεσε σήμερα το βρετανικό και ιρλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει διευκρινίσεις, σχετικά με τη χρήση πλαστών βρετανικών διαβατηρίων στην υπόθεση της δολοφονίας αξιωματούχου της Χαμάς στο Ντουμπάι.

Ο Ρον Πρόσορ θα ερωτηθεί για την εμπλοκή της χώρας του στη δολοφονία του Παλαιστίνιου Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, καθώς υποψίες βαρύνουν τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τη Μοσάντ, ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτελεστές της επιχείρησης χρησιμοποίησαν έξι βρετανικά διαβατήρια, για να εισέλθουν στο εμιράτο του Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρέσβης συναντάται με τον επικεφαλής του Foreign Office, ύστερα από εκκλήσεις για απέλαση του Πρόσορ από τη Βρετανία, αν αυτός δεν δώσει επαρκείς απαντήσεις.

«Δεδομένων των σχέσεων με το Ισραήλ και του αριθμού των Βρετανών πολιτών που εμπλέκονται στην υπόθεση (έξι), θα υπάρξει μια σύσκεψη μεταξύ του γενικού γραμματέα της υπηρεσίας και του πρέσβη του Ισραήλ», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ντουμπάι δήλωσε σήμερα ότι τα ευρωπαϊκά διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα κρούσης που συμμετείχε στη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς στο εμιράτο δεν ήταν πλαστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πιστεύουν ότι μια 11μελής ομάδα κρούσης που χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά διαβατήρια εισήλθε στο εμιράτο στις 20 Ιανουαρίου, για να εκτελέσει τη δολοφονία. Ιρλανδικά διαβατήρια καθώς και ένα γερμανικό και ένα γαλλικό χρησιμοποιήθηκαν επίσης.

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε την έναρξη διενέργειας έρευνας. Η Αστυνομία του Ντουμπάι είχε αναφέρει ότι έξι μέλη μιας ομάδας κρούσης που πραγματοποίησαν την επιχείρηση είχαν βρετανικά διαβατήρια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 11 άτομα με ευρωπαϊκά διαβατήρια (τρία ιρλανδικά, έξι βρετανικά, ένα γαλλικό και ένα γερμανικό) αναζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Μαμπχούχ, ενός εκ των ιδρυτών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Πάντως, και το Δουβλίνο διευκρίνισε ότι τα διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν έφεραν αριθμούς γνήσιων ιρλανδικών διαβατηρίων, ωστόσο οι ταυτότητες που αναγράφονται στα διαβατήρια, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν από τις Αρχές των ΗΑΕ, δεν ανταποκρίνονται στα ονόματα των νόμιμων δικαιούχων.

Έρευνες και στην Αυστρία

Την ίδια ώρα, οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη χρησιμοποίηση αυστριακών καρτών SIM και αυστριακών κινητών τηλεφώνων από την ομάδα που δολοφόνησε το στέλεχος της Χαμάς στο Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου.

«Όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκαν αριθμοί αυστριακών κινητών τηλεφώνων, όμως βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας και είμαστε σε επαφή με την αστυνομία του Ντουμπάι», δήλωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα σε δύο αυστριακές εφημερίδες, οι δολοφόνοι του Αλ-Μαμπχούχ, χρησιμοποίησαν επτά κάρτες SIM ή (και) αυστριακούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων για να προετοιμάσουν την επιχείρησή τους.

Διαβάστε επίσης:
Η Μοσάντ πίσω από τη δολοφονία αξιωματούχου της Χαμάς, 16 Φεβρουαρίου 2010, 11:51

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης