Έξοδο της Ρωσίας από το Πρωτόκολλο του Κιότο υπαινίσσεται ο Μεντβιέντεφ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 17:28
Έξοδο της Ρωσίας από το Πρωτόκολλο του Κιότο υπαινίσσεται ο Μεντβιέντεφ
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ υπαινίχθηκε μία πιθανή έξοδο της χώρας του από το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, εκτιμώντας πως δεν συμφέρει τη Μόσχα να παραμείνει.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν «θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε (στο Πρωτόκολλο) αντίθετα με την κοινή λογική» κι επιφόρτισε την κυβέρνηση ν' αξιολογήσει ποιο θα ήταν το συμφέρον της Ρωσίας εάν παρέμενε στο Πρωτόκολλο του Κιότο, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν αποκομίσαμε ιδιαίτερο όφελος από το Πρωτόκολλο του Κιότο και δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από εμπορικής απόψεως», δήλωσε ο Μεντβιέντεφ στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ρωσία προσάπτει στο Πρωτόκολλο την αδυναμία να εγγυηθεί μία πλήρη συμμετοχή των χωρών για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών στον άνθρωπο και στο κλίμα της Γης.
Επανειλημμένως στο παρελθόν η Ρωσία είχε υπαινιχθεί ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει τη νέα περίοδο δεσμεύσεων στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου, μετά την εκπνοή της πρώτης στα τέλη του 2012.

Το περασμένο έτος, η Μόσχα είχε δηλώσει πως κατανοεί την απόφαση του Καναδά -της πρώτης χώρας που αποσύρθηκε από το Πρωτόκολλο- εκτιμώντας πως αυτή η χειρονομία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της «ανεπάρκειας» της συμφωνίας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 17:28