Kατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 19,5 δισ. ευρώ) θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες η Αυστραλία τα επόμενα 10 χρόνια με στόχο την ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της και την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αυστραλιανές στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν στα 195 δισ. δολάρια Αυστραλίας (το 2% του ΑΕΠ) έως το 2021-2022, καθώς η χώρα θα προχωρήσει σε αγορά νέων πολεμικών πλοίων, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, μαχητικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, πρόσθεσε ο Αυστραλός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πρωτεύουσα Καμπέρα.
«Το στρατηγικό σχέδιο για την άμυνα της Αυστραλίας λαμβάνει υπ’ όψιν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, ειδικά την οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και τη νέα προσοχή που δίνει η Ουάσινγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» ανέφερε επίσης, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν αντίπαλο της χώρας του.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η κυρίαρχη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Θα συνεχίσει να είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Τέρνμπουλ, υπενθυμίζοντας τη μακρόχρονη διμερή συμμαχική σχέση και το γεγονός ότι «η παρουσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης