Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον θεολόγο και πρόεδρο Ιδρύματος Κοινωνικού Ιστού Nurettin Yıldız, με αφορμή τα σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες.

«Μιλάω εξ ονόματι του Προφήτη και της θρησκείας. Οι γυναίκες πρέπει να λένε μέχρι το πρωί ευχαριστώ γιατί ο Αλλάχ είπε στους άνδρες “μπορείτε να τις δέρνετε και να ανακουφίζεστε”. Έτσι ορίζει ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ λέει στον άνδρα: Μπορείς να δέρνεις τη γυναίκα, αλλά δεν θα πρέπει να τη χτυπάς στο πρόσωπο, απαγορεύεται να τη χτυπήσεις πάνω από το σώμα, απαγορεύεται να τη χτυπήσεις στο στήθος και στη μέση”» έλεγε σε επίμαχο βίντεο ο Yıldız.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Nurettin Yıldız πρότεινε μάλιστα στους άνδρες, εξ ονόματι του Προφήτη, να απευθυνθούν στην αστυνομία για να τους μάθει πώς να χτυπούν τις συζύγους τους.

Τα σχόλια προκάλεσαν χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την οργή του Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Τουρκίας να παρέμβει, λέγοντας ότι πρέπει «να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσαρμογή των θρησκευτικών πρακτικών στις τρέχουσες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες».

«Δεν θα λάβουμε υπ’ όψιν τα λόγια κάποιων περιθωριακών ανθρώπων που δεν στοχεύουν σε τίποτα παρά στην κατάχρηση των αξιών της θρησκείας μας και του έθνους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεολόγος είχε προκαλέσει και παλαιότερα με τις αναχρονιστικές και επικίνδυνες ιδέες του, καθώς είχε προτείνει παιδιά έξι ετών να παντρεύονται με άλλα παιδιά ή ενήλικες. Είχε ζητήσει, ακόμη, να απαγορευτεί να εισέρχονται μαζί ένας άνδρας και μια γυναίκα σε ανελκυστήρα – αν δεν είναι παντρεμένοι.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας απήγγειλε κατηγορία κατά του Yıldız για «υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα».

«Αυτοί οι κήρυκες δεν έχουν θέση στη θρησκεία μας» διεμήνυσε ο Ερντογάν, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον Yıldız. Δεν ζουν, πρόσθεσε, ούτε σε αυτόν τον αιώνα ή ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό αιώνα, επειδή είναι τόσο ανίκανοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι το Ισλάμ πρέπει να αναθεωρηθεί.

«Δεν μπορείς να εφαρμόσεις διατάξεις που χρονολογούνται πριν από 14 με 15 αιώνες» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «η μεταφορά των κανονισμών και παραδόσεων μιας συγκεκριμένης κοινωνίας σε μια άλλη εποχή θα είναι βλαπτική».

Κατηγόρησε, δε, ορισμένους ιεροκήρυκες ότι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες θρησκευτικές αντιλήψεις για «να είναι δημοφιλείς», δηλώνοντας ότι «κάνουν κακό όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στην πίστη και στη θρησκεία». «Αυτό δεν μπορούμε ποτέ να το δεχθούμε» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης