Ο Γκούο Ουενγκουί, ένας εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος ο οποίος έχει κατηγορήσει ορισμένους από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για διαφθορά, ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Ο Τόμας Ράγκλαντ, ένας δικηγόρος που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Γκούο, που ζει στη Νέα Υόρκη και βρίσκεται στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα η οποία λήγει φέτος, ζητεί άσυλο επειδή οι κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος αξιωματούχων του ΚΚΚ τον κατέστησαν «πολιτικό αντίπαλο του κινεζικού καθεστώτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκούο και ο Ράγκλαντ δεν ήταν διαθέσιμοι όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως δεν είναι ενήμερoς για την κατάσταση όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Ο Γκούο, που έφυγε από την Κίνα το 2014, έχει εξελιχθεί σε πολιτική απειλή για την κυβέρνηση της Κίνας σε μια ευαίσθητη χρονιά, εξαπολύοντας έναν καταιγισμό ισχυρισμών για διαφθορά εναντίον υψηλού επιπέδου αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος μέσω αναρτήσεων στο Twitter και σε διάφορα μπλογκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να προκαλέσει αναταραχή στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και πρόκειται να αρχίσει στις 18 Οκτωβρίου.

Παρότι προσέφερε γλίσχρες αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του, το γεγονός ότι ο Γκούο είναι ένας πρώην δισεκατομμυριούχος και είχε σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών σημαίνει πως τα βίντεο που ανεβάζει στο Ίντερνετ καθώς και τα πολλά σχόλιά του στο Twitter προσελκύουν την προσοχή του κοινού, καθώς και την οργή του Πεκίνου.

Η Ιντερπόλ εξέδωσε παγκόσμια «κόκκινη ειδοποίηση» για τη σύλληψη του Γκούο τον Απρίλιο, έπειτα από αίτημα του Πεκίνου, ενώ σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στα κρατικά ελεγχόμενα μμε της Κίνας διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος του για εγκλήματα όπως δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση. Ο Γκούο αρνείται τις κατηγορίες.

Μηνύσεις σε βάρος του Γκούο έχουν επίσης ασκηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλά κινεζικά φυσικά πρόσωπα και εταιρίες, περιλαμβανομένου του ομίλου HNA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης