Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κύριο θέμα το Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 01:20
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κύριο θέμα το Ιράν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν, σήμερα Παρασκευή, 5η Ιανουαρίου, στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσαν διπλωμάτες και ανακοίνωσε η προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Ρωσία επέκρινε έντονα την Πέμπτη την αξίωση των ΗΠΑ να εξεταστούν από το Συμβούλιο οι διαδηλώσεις στο Ιράν και υπονόησε πως θα ζητούσε, μαζί με άλλη μέλη του Συμβουλίου, ψηφοφορία επί της διαδικασίας προκειμένου να αποτραπεί η συνεδρίαση.

Για να συγκληθεί το ΣΑ και να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

Η Νίκι Χέιλι είχε εξαγγείλει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ζητούσε τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στους ιρανούς διαδηλωτές.

«Ο ιρανικός λαός διεκδικεί την ελευθερία του», είχε υποστηρίξει η Χέιλι την Τρίτη. «Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία οφείλουν να υποστηρίξουν την υπόθεσή του», είχε προσθέσει.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα στο Ιράν, που προσέλαβαν αντικυβερνητικό χαρακτήρα, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις.

Η Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για να συζητήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια και την καταστολή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον «κάθε απόπειρας ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν.

Η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιθέτως, επιχειρηματολόγησε ο Ριάμπκοφ την Πέμπτη, η σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ είναι μια «επιβλαβής», αν όχι «καταστροφική» πρωτοβουλία. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ο Ριάμπκοφ έκανε λόγο για «έκνομες» μεθόδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 01:21