Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα Κυριακή έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η σελίδα Daily Sabah.

Το άρθρο της εφημερίδας Daily Sabah

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο εκτός του ότι οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν για να συζητήσουν για τη Συρία και τη Λιβύη, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο για την επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu

Εν τω μεταξύ, προηγουμένως η Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και χαιρέτισαν τη σημερινή ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης