Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση πυραύλου της Space X από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ .

Ο «Falcon 9» εκτοξεύτηκε στις 22.50 το βράδυ της Κυριακής (04.50 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας στο Διάστημα δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους των εταιρειών «Eutelsat» και «Asia Broadcast Satellite» (ABS), τους οποίους κατασκεύασε η αμερικανική «Boeing». Οι δύο δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου των εταιρειών αυτών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Νότιας Αμερικής και της Αλάσκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενη προγραμματισμένη εκτόξευση δορυφόρου με τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου είναι στις 21 Μαρτίου, για λογαριασμό της ιταλογαλλικής εταιρείας αεροδιαστημικής «Thales Alenia Space» και της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν. Μέχρι στιγμής, η Space X έχει προχωρήσει σε 16 εκτοξεύσεις πυραύλων, τύπου «Falcon 9».

To «στοίχημα» της Space X

Η Space X είναι μια από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο παιχνίδι των μεταφορών στο Διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, έχει αναλάβει την κάλυψη τμήματος του ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με αναλώσιμα και τεχνολογικό εξοπλισμό. «Στοίχημα», πάντως, παραμένει η κατασκευή ενός πυραύλου, ο οποίος θα… επαναχρησιμοποιείται, κάτι το οποίο εφόσον επιτευχθεί, θα μειώσει κατακόρυφα τα έξοδα εκτόξευσης, πολλαπλασιάζοντας φυσικά τα κέρδη της αμερικάνικης εταιρείας.

Μέσω του «Falcon 9» και τις τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτόν, η Space X ελπίζει πως θα καταφέρει κάποια στιγμή να κατασκευάσει έναν πύραυλο, ο οποίος -μετά την εκτόξευση και την επιτυχή μεταφορά του δορυφόρου ή της κάψουλας με τους αστροναύτες στο Διάστημα- θα επιστρέφει πίσω στη Γη και θα προσγειώνεται στο έδαφος μέσω της χρήσης ειδικών ποδιών (βραχίονες). Ωστόσο, ο δρόμος φαίνεται πως παραμένει μακρύς για κάτι τέτοιο, κρίνοντας από τη φαντασμαγορική έκρηξη πυραύλου της NASA τον περασμένο Ιανουάριο στον νυχτερινό ουρανό της Βιρτζίνια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης