Το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο έστειλε στην τροχιά της Σελήνης η Ινδία. Το Chandrayaan-1, εκτοξεύτηκε στις 06.22 τοπική ώρα, (στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), από την επαρχία Αντρά Πραντές στα νότια της χώρας.

Θα παραμείνει στην τροχιά της Σελήνης για δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία για λογαριασμό της Ινδίας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Chandrayaan-1» ή «Σεληνάκατος – 1», στοίχισε 3,86 δισεκατομμύρια ρουπίες, (56,15 εκατομμύρια ευρώ) και έχει βάρος 1,3 τόνο.  Είναι πολύ φθηνότερο από αυτά των ανταγωνιστριών της, της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ η Ινδία είναι η τρίτη χώρα που στέλνει διαστημόπλοιο στο διάστημα. Το πρώτο κινεζικό διαστημόπλοιο είχε στοιχίσει 187 εκατ. δολάρια και είχε εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2007, ενώ το πρώτο ιαπωνικό διαστημόπλοιο περίπου 480 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το 2014 η Ινδία σχεδιάζει να στείλει και τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα και έξι χρόνια μετά να στείλει το πρώτο πλήρως επανδρωμένο αεροσκάφος της. Το 2010 αναμένεται το «Chandrayaan-2», το δεύτερο διαστημόπλοιο της Ινδίας, να μεταφέρει τηλεκατευθυνόμενο όχημα, το οποία θα προσσεληνωθεί.

Για την συγκεκριμένη αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, χρειάστηκε να δουλέψουν 1.000 επιστήμονες για πολλά χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης