Οι ομάδες που ιδεολογικά πρόσκεινται στις απόψεις τους δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκo που κυβέρνησε την Ισπανία (1939-1975) θα τεθούν στην παρανομία, σύμφωνα με νομοσχέδιο που παρουσίασε η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Pedro Sanchez.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η χρηματοδότηση της εκταφής από τους μαζικούς τάφους των θυμάτων του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Ο Χίτλερ με τον Φράνο, την εποχή της παντοδυναμίας τους
Η Ισπανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Dolores Delgado παρουσίασε σήμερα στο Κοινοβούλιο το νέο νομοσχέδιο για την προώθηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των θυμάτων του φρανκικού καθεστώτος. Καθιστώντας ταυτόχρονα παράνομες όλες τις οργανώσεις που τιμούν τον αποθανόντα δικτάτορα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε στη Μαδρίτη, πως «υπάρχουν ακόμη περί τους 1.200 μαζικούς τάφους με θύματα της αριστερής αντίστασης στις Εθνικο-καθολικές φρανκικές δυνάμεις».

Το νομοσχέδιο της νέας ισπανικής κυβέρνησης, αντιστρέφει την τάση του συντηρητικού προκατόχου της Σάντσεθ, που είχε επιδιώξει «να μη θίγονται παρόμοια θέματα που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ανάμεσα στις οργανώσεις που πρόκειται να τεθούν εκτός νόμου είναι και η National Francisco Franco Foundation που ιδρύθηκε το 1976 με στόχο «να προωθήσει την μελέτη του τρόπου ζωής της σκέψης και του έργου του δικτάτορα».
Η κυβέρνηση Sanchez έχει υποσχεθεί ακόμη να απομακρύνει τη σορό του Φράνκο από το Μαυσωλείο, όπου κάθε τόσο συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τον αποθανόντα δικτάτορα, οπαδοί του.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης