Συνολικά οκτώ πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες για βάσεις  εξετάσει η γερμανική κυβέρνηση ως εναλλακτικές επιλογές για τις στρατιωτικές δυνάμεις που επί της παρούσης εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας,

Το παραπάνω αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt και της Deutsche Welle.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η DW, η γερμανική κυβέρνηση έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για το ότι γερμανικές δυνάμεις (με μαχητικά αεροσκάφη Tornado) παραμένουν στο Ιντσιρλίκ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

 Υπενθυμίζεται πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε κακό σημείο, λόγω της αντιπαράθεσης (με εμπρηστικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς) που ξεκίνησε από την απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Γερμανία, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επέκταση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της παραμονής γερμανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ της Γερμανίας και της ΤουρκίαςΤελευταία εξέλιξη στη γερμανοτουρκική «κόντρα» είναι οι αναφορές πως τουρκικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν Τούρκους πολίτες στη Γερμανία- ωστόσο, σημειώνεται πως το θέμα της παραμονής γερμανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2016 ακόμα, όταν είχε αναγνωριστεί από τη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς. Σε αντίδραση, η Άγκυρα είχε απαγορεύσει σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν τη βάση.

Σύμφωνα με τη Die Welt, μεταξύ των πιθανών επιλογών για τις γερμανικές δυνάμεις, εξετάζονται τρεις τοποθεσίες στην Ιορδανία, τρεις στο Κουβέιτ και δύο στην Κύπρο- και συγκεκριμένα το Ακρωτήρι και η Πάφος.

Τα νέα αυτά κυκλοφόρησαν λίγο μετά από σχετική ερώτηση που τέθηκε από το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, καθώς και από άλλους πέντε πολιτικούς, προερχόμενους από την κοινοβουλευτική ομάδα που αντιπροσωπεύει τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το «αδελφό» τους κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση.

Η κυβέρνηση, απαντώντας, επεσήμανε πως έχουν γίνει επισκέψεις, στο πλαίσιο της εξέτασης της καταλληλότητας των συγκεκριμένων τοποθεσιών, ωστόσο δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις για πιθανή μετακίνηση εκεί των γερμανικών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως γερμανικές δυνάμεις υπάρχουν και σε δεύτερη βάση στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Κόνια, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Ιντσιρλίκ.

Πηγές: Die Welt , dw.com, Huffington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης