Την πρόθεση του επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι να προκηρύξει εκ νέου εκλογές στη χώρα της Ιβηρικής μετά το πολιτικό αδιέξοδο από την εκλογική αναμέτρηση, η οποία δεν κατάφερε να «βγάλει» κάποιον κυβερνητικό συνασπισμό αποκαλύπτει η ισπανική El Pais.

«Το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι ότι κινούμαστε προς νέες εκλογές» αναφέρει στην ισπανική εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια ώρα, η El Pais σημειώνει πως ο Ραχόι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να προχωρούν στη σύγκληση συνεδριάσεων και να διαχειρίζονται τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας για να περνά προς τα έξω μια αίσθηση ομαλότητας και να μην δίνεται μία εικόνα κυβερνητικής παράλυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα κορυφαίος σύμβουλος του Ραχόι παραδέχεται στην εφημερίδα πως η διαδικασία στην οποία μπαίνει η χώρα θα είναι μακρά και δεν θα υπάρξει εύκολα λύση στο προσεχές μέλλον.

Οι προσπάθειες του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού της Ισπανίας για σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό, καθώς παρά τη νέα προσπάθεια προσέγγισης του δεύτερου κόμματος, των Σοσιαλιστών, οι τελευταίοι απάντησαν με ένα ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού στη λογική της Γερμανίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Χερνάντο, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόμματα απάντησε στον Ραχόι «σταμάτα να μιλάς για μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές. Το όχι είναι όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή ο Ραχόι προειδοποίησε τους Σοσιαλιστές πως αν συνεργαστούν με τους Podemos και τους εθνικιστές, θα ήταν «επιζήμιο για τα συμφέροντα της Ισπανίας».

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Podemos, που ήρθαν τρίτοι στην εκλογική αναμέτρηση, είναι το αίτημα τους για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Καταλονία, στο οποίο αντιτίθενται τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλιστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης