Η επίθεση εναντίον των συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ συνεχίστηκε την Τρίτη, όπου έχουν γίνει πάνω από 6.000 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής ηγετικού στελέχους συμμορίας στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με τις Αρχές, η μέθοδος των οποίων «ανησυχεί» την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο «σαλβαδοριανός marero (σ.σ. «συμμορίτης») με το ψευδώνυμο “Ελ Φλας” (ο Ουίλμαν Ουιλφρέδο Μουνιός) διέφυγε από τη χώρα αλλά συνελήφθη στη Γουατεμάλα» την Τρίτη, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γουατεμάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Φλας», 40 ετών, «είναι ηγετικό στέλεχος της mara (Barrio) 18», διευκρίνισε. Δύο γυναίκες, που υπάρχουν υποψίες πως είναι επίσης μέλη της συμμορίας, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι έχουν συλληφθεί πάνω από 6.000 μέλη συμμοριών μέσα σε εννέα ημέρες, αφότου κηρύχθηκε κατάσταση εξαίρεσης, σε αντίδραση στο κύμα ανθρωποκτονιών στα τέλη του Μαρτίου.

Αν σε αυτούς τους 6.000 κρατούμενους προστεθούν τα περίπου 16.000 μέλη συμμοριών που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα, η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής μετράει πλέον «22.000» μέλη συμμοριών στις φυλακές, τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιζ Θρόσελ, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη «σειρά μέτρων που υιοθετήθηκε πρόσφατα στο Σαλβαδόρ» στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των μάρας.

Η κυρία Θρόσελ έκανε λόγο για «αναφορές» σχετικά με «υπέρμετρη και ανώφελη χρήση βίας» από τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που κάνουν τις συλλήψεις. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί διότι «κάποιοι» από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν «υπέστησαν σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση».

«Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που εγείρονται λόγω της βίας των συμμοριών και το καθήκον του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να γίνει κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επέμεινε η κυρία Θρόσελ.

«Υπενθυμίζουμε στο Σαλβαδόρ ότι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να μην υφίσταται κανείς βασανιστήρια, και οι αρχές της ισονομίας και του τεκμηρίου της αθωότητας (…) εφαρμόζονται πάντα, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων που κηρύσσεται κατάσταση εξαίρεσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της κυρίας Μπατσελέτ.

Ο κ. Μπουκέλε είπε τη Δευτέρα ότι οι κακοποιοί δεν έχουν πλέον «στρώματα», «κοιμούνται κάτω» και ότι τους δίνονται «δυο γεύματα την ημέρα».

Σε περίπτωση που οι συμμορίες αποπειραθούν να «εκδικηθούν» πλήττοντας τον πληθυσμό για την επιχείρηση εναντίον τους, «δεν θα δίνεται παρά ένα γεύμα την ημέρα στις φυλακές (…) ορκίζομαι στον Θεό πως δεν θα τρώνε παρά έναν κόκκο ρύζι», διεμήνυσε ο σαλβαδοριανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «ό,τι κι αν πουν οι διεθνείς οργανισμοί, το ίδιο μου κάνει».

Μετά τη σειρά 87 ανθρωποκτονιών από την 25η ως την 27η Μαρτίου, το κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης για έναν μήνα.

Με το μέτρο περιορίζονται η ελευθερία των συναθροίσεων, το απαραβίαστο της αλληλογραφίας και των επικοινωνιών, το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο ανθρώπων που τίθενται υπό κράτηση, ενώ επιτρέπονται συλλήψεις κακοποιών χωρίς ένταλμα, κυρίως μελών της Mara Salvatrucha και της Barrio 18, που αριθμούν κάπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ.

Ακόμη, το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία των εδρών καταλαμβάνει το κόμμα του προέδρου, οι Νέες Ιδέες, τροποποίησε τον ποινικό κώδικα κάνοντας πολύ βαρύτερες τις ποινές, από 9 στα 45 χρόνια κάθειρξη, για τα ηγετικά στελέχη των συμμοριών.

Επιπλέον όρισε ότι ο «οποιοσδήποτε συμμετέχει σε παράνομη οργάνωση», όπως οι μάρας, «θα εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ως 30 ετών».

Πριν από αυτή τη μεταρρύθμιση, όσοι καταδικάζονταν επειδή απλά ανήκαν σε συμμορία αντιμετώπιζαν ποινές από τριετή φυλάκιση ως πενταετή κάθειρξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης