Ο Ελίας Αντόνιο Σάκα παραδέχθηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για κατάχρηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επί των ημερών του στην εξουσία, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του την Τρίτη, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ (2004-2009) επιδιώκει να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή.

Ο Σάκα δήλωσε ένοχος τον Ιούλιο, με έγγραφο που επιδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα, σε αντάλλαγμα για τη μείωση της ποινής του από τα 30 στα 10 έτη κάθειρξη, εξήγησε ο Λισάντρο Κιντανίγια, παρών σε ακροαματική διαδικασία στο Σαν Σαλβαδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν ότι δέχθηκαν την ομολογία του και ζήτησαν από τον δικαστή να εκδώσει την ετυμηγορία του το συντομότερο.

«Είναι μια συντετμημένη διαδικασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση έχει χαθεί, στην πραγματικότητα προτείναμε να επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο Χόρχε Κορτές, επικεφαλής της μονάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της γενικής εισαγγελίας.

Ο Σάκα και άλλα πρώην έξι ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού δικάζονται για κατάχρηση ποσού ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος και τα πρώην ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού κατηγορούνται πως διασπάθισαν κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία και τα μετέφεραν σε διάφορους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, προς όφελος προσώπων, ανωνύμων εταιρειών οι οποίες συνδέονταν με τον Σάκα, αλλά και προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διαφημιστική προβολή του κόμματός του τότε, της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA).

Ο 53χρονος πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 μέσα σε πολυτελές εστιατόριο, στη γαμήλια δεξίωση του ενός από τους γιους του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης