Αφέθηκαν τελικά ελεύθερα τα τρία μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής του βρετανικού δικτύου BBC τα οποία είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα από τις δυνάμεις Ασφαλείας της Λιβύης. Η σύλληψή τους είχε πραγματοποιηθεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Καντάφι πόλη, Ζαουίγια.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρις Κομπ-Σμιθ, ο Τούρκος χειριστής της κάμερας Γκοκτάϊ Κοραλτάν και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής Φέρας Κιλάνι κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σωματική και ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια της κράτησής τους που διήρκησε 21 ώρες από στρατιώτες και μυστικούς αστυνομικούς, πιστούς στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, αφού τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους γρονθοκόπησαν, ενώ τους χτύπησαν και με ρόπαλα και όπλα. Παράλληλα, τόνισαν ότι είδαν και άλλους αντικαθεστωτικούς να έχουν συλληφθεί και να κακομεταχειρίζονται από τους δεσμοφύλακες. Συγκεκριμένα, ο Κομπ-Σμιθ ανέφερε ότι αιχμάλωτοι είχαν τοποθετηθεί σε μία σειρά με στραμμένοι προς τον τοίχο και ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα και ένα αυτόματο όπλο στα χέρια, τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.

«Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάνη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την απελευθέρωσή τους ακολούθησε η απέλασή τους από τη χώρα. Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση δημοσιογράφων σε αρκετές πόλεις της Λιβύης και έχουν τονίσει ότι για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία επίσημου συνοδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης