Ελεύθεροι αφέθηκαν ο μεταβατικός πρόεδρος και ο πρώην πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισάου, οι οποίοι κρατούνταν όμηροι μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στις 12 Απριλίου στην αφρικανική χώρα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Ο Carlos Gomes Junior και ο Raimundo Pereira μεταφέρθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν και είναι καλά στην υγεία τους.

Ύστερα από τις έντονες πιέσεις και τις απειλές της Αφρικανικής Ένωσης και της Οικονομικής Ένωσης χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), ο Στρατός συμφώνησε να προχωρήσει στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με την προκήρυξη εκλογών μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Ecowas προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων εφόσον ο Στρατός δεν ανάψει το «πράσινο» φως για την είσοδο στρατιωτών της Ένωσης στο έδαφος της αφρικανικής χώρας μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(O Carlos Gomes Junior και ο Raimundo Pereira)

Το BBC μετέδωσε πως οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara, προκειμένου να συζητήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην πρώην πορτογαλική αποικία.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Στρατού επανέλαβε την Παρασκευή πως ο μεταβατικός πρόεδρος σκόπευε να μειώσει την επιρροή και το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας γι αυτό και κρατούνταν όμηρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Γουινέα-Μπισάου αποτελεί το γεγονός πως από την ανεξαρτησία της χώρας, πριν από περίπου 40 χρόνια, κανένας πρόεδρος δεν έχει ολοκληρώσει ομαλά τη θητεία του.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Προσεχώς… στρατεύματα της Ecowas σε Μάλι και Γουινέα-Μπισάου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 04:09

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης