Ένας Ουζμπέκος γιατρός ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους στη βόρεια Υεμένη την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος χθες. Ο αξιωματούχος αυτός είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μεσολαβητές κατάφεραν να πείσουν μέλη μιας φυλής που τον είχαν απαγάγει την περασμένη Κυριακή από το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, να απελευθερώσουν τον γιατρό.

«Παραδόθηκε στους μεσολαβητές, οι οποίοι τον μετέφεραν στην Μαρίμπ και κατόπιν τον παρέδωσαν σε τοπικούς αξιωματούχος», είπε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν καταβλήθηκαν λύτρα.

Οι απαγωγές είναι συχνές στην Υεμένη, μια χώρα η οποία θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της οποίας πασχίζει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων ασφαλείας: μια εξέγερση ισλαμιστών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, ένα αυτονομιστικό κίνημα στο νότο, διαθρησκευτικές συγκρούσεις στο βορρά και σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες φυλές.

Σε απαγωγές αυτές προβαίνουν μερικές φορές μαχητές που θέλουν να εκφοβίσουν τους δυτικούς, αλλά είναι επίσης μια πρακτική που χρησιμοποιούν μέλη φυλών για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να επιλύσουν διαφορές τους με την εξουσία καθώς και τυχοδιώκτες που πωλούν τους ομήρους σε άλλες οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης