Ελεύθερος ένας από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017, 13:11
Ελεύθερος ένας από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς
Νέος κόλαφος της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατά του καθεστώτος Ταγίπ Ερντογάν δόθηκε σήμερα με την απόδοση πολιτικού ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία αποτελεί εδώ και ενάμιση χρόνο πάγιο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης παρότι γνωρίζει πως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν υπόκεινται σε κυβερνητικό έλεγχο, όπως συνηθίζεται -και όχι μόνον τώρα- στη γειτονική χώρα. 

Ειδικότερα, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έδωσε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Στην απόφαση της Επιτροπής, μεταξύ άλλων , αναφέρεται ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» . Έτσι καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ήδη, ο Τούρκος στρατιωτικός, εμφανώς συγκινημένος, αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου όπου ήταν κρατούμενος, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει .

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος, στις 26 Ιανουαρίου 2017, είχε πει «όχι» στην έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε.

Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017, 13:19