Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ αφέθηκε απόψε ελεύθερος από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, εξέλιξη η οποία εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με μια σειρά αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης όσον αφορά τις καταγγελθείσες συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα δίνει τροφή στη σεναριολογία περί «εκεχειρίας» κι επαναπροσέγγισης ανάμεσα στους στρατηγούς και στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η απελευθέρωση του στρατηγού, ο οποίος έμεινε έγκλειστος για 26 μήνες, έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που έκρινε ότι η φυλάκιση του Μπασμπούγ για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στην συνωμοσία που έγινε γνωστή με την ονομασία «Εργκενεκόν» παραβίασε τα δικαιώματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και άλλη μία παρόμοια, η υπόθεση «Βαριοπούλα», συνέβαλαν καθοριστικά να περιοριστεί η δυνατότητα του —άλλοτε πανίσχυρου— τουρκικού στρατού να επεμβαίνει στην τουρκική πολιτική ζωή.

«Τα χέρια μας είναι καθαρά. Δεν έχουμε παρά μία και μόνη απαίτηση: (να αποδοθεί) δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Μπασμπούγ, 71 ετών. «Ο τουρκικός λαός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι δεν είχαμε κανένα συμφέρον να προχωρήσουμε σε ένα πραξικόπημα», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο να κατηγορείται ένας στρατηγός ως μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης